Una xicoteta part de les treballadores de la comarca treballa a temps complet.

Font:Levante-EMV


Si el 82% de la població creu que hi ha motius suficients per a la vaga feminista de demà no és per casualitat. La bretxa salarial, la precarietat i la discriminació de gènere en el mercat laboral són només algunes de les poderoses raons que, ratificades per un conjunt d'estadístiques desoladores, esgrimeixen les organitzacions comarcals dels sindicats majoritaris, CC OO i UGT, per cridar a secundar aquest dijous les aturades parcials de dues hores per torn de treball.

Primer conclusió. En el teixit que conformen els 61 municipis de la Costera, la Canal i la Vall d'Albaida, sols un 49,84% de les cotitzants a la Seguretat Social tenen una feina a temps complet. Si s'és home, les opcions de signar un contracte d'aquest tipus creixen exponencialment: el 79,79% dels treballadors donats d'alta disposen d'un. A la Vall, el percentatge d'empleades a temps complet es desploma al 40,87%;, mentre que el d'empleats duplica aquesta xifra (85,5%). A la Canal, hi ha un 57% de dones amb treballs a plena jornada i un 74,7% d'homes. A la Costera, la proporció és d'un 51,65% de dones i un 79% d'homes.

Però aquest no és ni de bon tros l'únic argument brandat per les forces sindicals, que també han convocat concentracions per hui dijous a les 12 davant dels ajuntaments de Xàtiva i Ontinyent. Les xifres posen negre sobre blanc una altra realitat: mentre el 16,76% dels homes cotitzants a la Seguretat Social disposa d'un contracte a temps parcial, el percentatge de dones sota aquesta modalitat s'eleva al 37,63% a la Costera. L'escenari és similar a la Vall d'Albaida, on per cada home que treballa a temps parcial (el 11,2%) hi ha tres dones donades d'alta en aquesta forma d'ocupació (33,97%). O a la Canal, on es comptabilitzen un 19,29% de cotitzants homes amb contracte parcial enfront d'un 34% de dones.

No cal obviar el condicionant que imposen les pròpies característiques del territori, on els magatzems i cooperatives agrícoles tenen un gran pes en l'economia local. Les fluctuants campanyes condicionen l'estructura d'un mercat laboral que destaca per la seva temporalitat. En aquest context, sorgeix la inestable figura del personal fix-discontinu, més comú entre les dones que entre els hombres.El 8,96% del total de les afiliades a la Costera, el 6,97% a la Vall i el 7, 65% de la Canal estan contractades sota està fórmula. En canvi, la proporció d'homes és fins a set punts inferior: el 2,56% dels cotitzants de la Costera, el 2,55% de la Vall i el 5,22% de la Canal.

L'atur creix al febrer
L'últim balanç mensual de l'evolució de la desocupació en termes globals tampoc convida a l'optimisme. Al tancament de febrer, es comptabilitzaven 150 aturats més a les tres comarques que fa un mes. El nombre de demandants es va incrementar especialment a la Canal (un 1,87%), seguida de la Vall d'Albaida (un 1,18%) i, finalment, la Costera (un 0,96%). El motiu principal és el final de la temporada de rebaixes en els comecios, ja que el sector serveis és el gran damnificat de l'estadística, amb 183 nous aturats.

L'atur va créixer en la majoria de municipis. És el cas de Xàtiva (8 demandants més), Canals (52 aturats més), Ontinyent (47 més), l'Olleria (5 més), Benigànim (8 més), Albaida (5 més), Enguera (6 més) o Navarrés (7 més). Va baixar a canvi a Aielo de Malferit (-9) o Bocairent (-5).

Comentaris